Wat we doen

Amana is een onafhankelijke hulporganisatie die operatief is in België, Marokko en Egypte. Ons werk kan worden opgedeeld in vier verschillende pijlers:

 

Voedseldonaties

 

Met onze doorlopende actie ‘kindness kills poverty’ helpen we mensen die op en onder de armoedegrens leven door hen voedsel te doneren
In België focussen we op daklozen, mensen die de dag moeten doorkomen zonder een thuis. Op dit moment zijn we operatief in Antwerpen en Brussel, maar we breiden uit naar andere Belgische steden.

 

Aan de daklozen delen we voedselpakketten uit. We gaan op pad en overhandigen zelf de pakketten om ook gesprekken met de mensen te kunnen aanknopen. Want op die manier bieden we hen niet alleen een maaltijd, maar ook een luisterend oor en krijgen we inzichten in hun noden.
In de voedselpakketten zitten minimum twee broodjes, een flesje water, een sapje en stukken fruit.

 

Vaak komen daar extra’s bij zoals een tandenborstel of maandverband. In de steden waarin we actief zijn werken we ook nauw samen met restaurants die ons warme maaltijden bezorgen. In Marokko ziet het ‘kindness kills poverty’-verhaal er een beetje anders uit. Daar delen we voedselpakketten uit aan families die het niet breed hebben. In de pakketten zitten geen kant- en klare maaltijden, maar basisproducten zoals olie, melk, suiker, meel en waszeep.

 

Met het uitdelen van voedsel willen we een glimlach te toveren op het gezicht van mensen die het met minder moeten doen. We willen hen laten voelen dat ze niet alleen zijn en dat er aan hen wordt gedacht.
Wil je zelf weten hoe het voelt om iemand te doen stralen? Wil je je bijdrage leveren aan een betere wereld? Aarzel dan niet en word vrijwilliger bij Amana of steun ons financieel en stort je bijdrage !

 

 

 

Steun voor kansarme kinderen

 

Marokko is een land met een rijke geschiedenis en een hartverwarmende cultuur. Maar het is ook een land waarin kinderen die niet in een doorsnee gezinsverband opgroeien het zwaar te verduren krijgen. Alleenstaande moeders worden soms verstoten door de maatschappij, waardoor het moeilijk voor hen wordt om hun kind alleen op te voeden. Zulke kinderen komen soms, net als kinderen zonder ouders, in een weeshuis terecht.

 

Het leven van de kinderen in weeshuizen willen we aangenamer maken. Aan de weeshuizen delen we voedselpakketten uit, we doneren speelgoed, boeken, meubels en kledij. Indien we spullen aankopen, dan doen we dat bij lokale handelaars, zodat we de lokale economie steunen. Zo trokken we in de zomer van 2014 naar de sloppenwijken van Casablanca en kochten we er in de soeks kleding voor de kinderen. We staan er op om telkens zelf ter plekke te gaan om de spullen te doneren, zodat we zeker weten dat ze bij de juiste mensen terechtkomen. Daarnaast nemen we ook bepaalde medische kosten van de kinderen op ons.

 

Sporadisch organiseren we ook kinderfeestjes. Soms voor straatkinderen, soms voor de kinderen in de weeshuizen waarmee we samenwerken.

 

Educatie

 

Educatie is een basisrecht, maar in Marokko is het onderwijs niet altijd even kwalitatief. We willen de kinderen ondersteunen in hun educatieve ontwikkeling door middel van donaties. Voor bepaalde schooltjes – al dan niet aan weeshuizen verbonden – kopen we schoolmateriaal aan. Dat kan gaan van boeken, over schrijfgerief en schriften, maar ook materialen voor de scholen zelf, zoals schoolborden, banken en stoelen, afhankelijk aan waar de leerlingen en scholen het meeste nood aan hebben.

 

Op dit moment zijn we bezig met de renovatie van twee schoolgebouwen. We willen de scholen de nodige materialen schenken, en we zijn bezig met de aanleg van toiletten.

 

Steun aan dorpen in nood

 

In Marokko bieden we steun aan verafgelegen dorpen. We gaan kijken wat hun noden zijn en proberen hen daarin tegemoet te komen. Op dit moment zijn we actief in Nador, Oujda, Tetouan in het noorden van Marokko en in de regio Chaoui Ouardigha.

 

In verschillende van deze dorpen bouwden we waterputten.

 

In het verleden zamelden we geld in voor de aankoop van een ambulance voor het dorp Settat dat op 30 kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt. Voor de invoer van de ambulance geraakten mensen – vaak met paard en kar – niet tijdig in het ziekenhuis, wat voor onnodige complicaties zorgde in hun genezingsproces. Amana zamelde geld in voor de aankoop van een ambulance en om een ambulancier voor één jaar van een loon te voorzien. Het komende jaar zetten we de samenwerking verder.

 

Heb je een vraag? Een geweldig idee? Of wil je vrijwilliger worden bij onze kleurrijke organisatie?

 

Geef onderaan je gegevens in en we nemen snel contact op met je.