Selecteer een pagina

Over Amana

Amana streeft naar de bescherming van de rechten van de mens en het verbeteren van de leefomstandigheden van elk individu.

Amana streeft naar de bescherming van de rechten van de mens en het verbeteren van de leefomstandigheden van elk individu.

Wij streven ernaar om ons volledig onder te dompelen in de wereld van de mensen die we hulp bieden en volgen daarom ook elk project en alle programma’s tot op de voet op. Dit doen we dankzij een divers en opgeleid team van vrijwilligers in België én Marokko. Doordat we belang hechten aan elke bijdrage en sterk geloven in het maken van hét verschil, stimuleren we donaties van €1 of minder.

Onze missie

Structurele oplossingen en humanitaire (nood)hulp bieden aan kinderen, dorpsinwoners en onderwijsinstellingen. Door het stimuleren van de hulpverlening dragen we bij tot betere leefomstandigheden. Hieronder valt de bescherming van het leven, de gezondheid en de waardigheid.

Onze visie

Een samenleving waarin alle mensen een waardig leven leiden en de rechten van de kinderen worden beschermd.

Ons Verhaal

Wie zijn we?

Amana (Arabisch: أمانة) – beloftes nakomen – vertrouwen scheppen

Wat begon als een persoonlijk initiatief uit idealisme, eindigde in een volwaardige organisatie mét impact. In 2012 werd Amana als feitelijke vereniging opgericht door onze voorzitter met als doel om zo veel mogelijk jongeren te mobiliseren om het verschil te maken voor mensen in armoede. Amana trok al heel snel jongeren over heel Vlaanderen en Brussel aan. Allen leverden ze een bijdrage op hun eigen manier. In 2015 werd Amana officieel een vzw, was er sprake van een voltallig bestuur van geëngageerde jongeren en telde de organisatie meer dan 200 vrijwilligers die ondertussen al zeven jaar hun schouders onder onze projecten in België en Marokko zetten.

Waar staan we nu?

De afgelopen jaren hebben we als organisatie veel geleerd. We hebben een glimlach op menig gezicht getoverd, mensen een luisterend oor aangeboden, meer dan 10.000 voedsel- en hygiënepakketten uitgedeeld, duizenden gezinnen aan stromend water geholpen, verschillende dorpsscholen gerenoveerd en nog veel meer. En dat zullen we blijven doen, alleen zal de aanpak vanaf 2019 lichtjes veranderen.

Onze organisatie blijft groeien en onze impact wordt steeds zichtbaar. Hoewel Amana in het begin iets minder de focus legde op structurele oplossingen wegens het gebrek aan middelen, bevindt de organisatie zich momenteel op een punt waarop het niet anders kan dan te kiezen voor een vernauwing en dus een betere focus met nog méér impact.

Tot 2019 zette de organisatie zich in voor daklozenhulp, educatieve ondersteuning, humanitaire hulp voor dorpen en steun voor weeshuizen. Hoe dit vanaf heden zal veranderen, leest u bij onze projecten.

Word Vrijwilliger

Wil jij ook het verschil maken?
Laat het ons dan weten via het contactformulier en maak deel uit van ons team!

KLIK HIER

Stromend water voor gezinnen & onderwijs voor elk kind

DORPSSCHOLEN heropgebouwd

GEZINNEN VOORZIEN VAN STROMEND WATER

NOODPAKKETTEN UITGEDEELD

Vragen & Antwoorden

Wat zal er met mijn donatie gebeuren?

Amana werd opgericht met het idee om elke gift rechtstreeks en voor de volle 100% uit te geven aan het project dat gesteund wordt. Als jij tijdens je overschrijving in de mededeling een project hebt opgegeven, dan zal het volledige bedrag aan dat project worden uitgegeven.

Hebben jullie kosten?

Ja, wij maken kosten. Denk maar aan grafisch ontwerp, transportkosten, websitekosten etc.
Al deze kosten worden gedekt door sponsors en KMO’s die gratis opdrachten uitvoeren en/of ons financieel steunen om de kosten te dekken. In geen enkel geval worden jouw donaties gebruikt om werkingskosten te dekken.

Zijn jullie transparant?

Wij zijn zeer transparant. Al zeggen we het zelf. Transparantie is één van de redenen waarom onze voorzitter in 2012 het initiatief nam om Amana op te starten. Wij gaan dus heel graag het gesprek aan en tonen met plezier een kijkje achter de schermen.

Wanneer werd jullie organisatie opgericht?

Amana werd in 2012 opgericht als feitelijke vereniging. Na het vinden van een nieuw en geëngageerd team, besloot onze voorzitter om in 2015 de statuten toch neer te leggen en de stap naar een vzw te zetten.

Ontvangen jullie subsidies?

Neen, wij hebben tot op heden (2019) geen subsidies ontvangen. Onze organisatie draait dankzij donaties en sponsoring van bedrijven.

Wat als ik geen project wil kiezen?

Als je geen project kiest en je mededeling dus leeg laat, dan zal je donatie worden uitgegeven aan het project waar het minst voor werd gedoneerd.

Hebben jullie een team in Marokko?

Ja, wij hebben een groot team in Marokko. Van ambtenaars tot directieleden, leerkrachten en andere vrijwilligers. Wij hebben een vaste en officiële samenwerking lopen met o.a de dorpsscholen die we op dit moment renoveren. Met onze organisatie proberen we alles ook administratief vast te leggen zodat er later geen miscommunicatie ontstaat.

Verdienen jullie hier iets mee?

Neen, niemand van ons team in België en/of in Marokko wordt betaald voor het geleverde werk. Alles is op vrijwillige basis. Onze teamleden steken niet alleen enorm veel tijd en energie in onze organisatie, maar steunen de organisatie ook financieel.

Als jullie naar Marokko gaan, betaalt de organisatie dan de kosten?

Neen, tot op heden werden de reiskosten geen enkele keer vergoed door Amana vzw. De teamleden die de reis naar Marokko maken, betalen alles vanuit hun eigen spaargeld.
Uiteraard proberen we onnodige kosten te voorkomen en vliegreizen ook. Vandaar dat we soms beroep doen op enkele teamleden in Marokko die in nauw contact staan met de bestuursleden in België.

Contacteer ons. Maak het verschil.

Heeft u een vraag over onze werking, projecten, een mogelijke samenwerking of heeft u zelf een geweldig idee? Neem dan contact met ons op via het onderstaand formulier en we helpen u graag verder.

Victor de Langhestraat 73, 2100 Deurne, BE


Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.