Selecteer een pagina

Wat doen we?

Amana is een onafhankelijke hulporganisatie die operatief is in België, Marokko en Egypte.
Ons werk kan worden opgedeeld in drie verschillende pijlers:

Noodhulp in België

In België is het bieden van structurele oplossingen door een vrijwilligersorganisatie een pak moeilijker. Waar we met Amana wel het verschil proberen te maken is door het bieden van noodhulp aan daklozen en schoolgaande kinderen met lege brooddozen. Op dit moment zijn we operatief in Antwerpen en Brussel, maar we breiden uit naar andere Belgische steden.

Voor de daklozen zorgen we voor warme maaltijden, hygiënepakketten, lunchpakketten, een slaapplaats en andere benodigdheden. Dit doen we in samenwerking met officiële daklozencentra. Daarnaast zoeken we de daklozen ook op.
Onze vrijwilligers gaan op pad en overhandigen zelf de pakketten om ook gesprekken met de mensen te kunnen aanknopen.
Op die manier bieden we hen niet alleen een noodpakketten aan, maar ook een luisterend oor en krijgen de vrijwilligers inzichten in hun noden.

Wil je een bijdrage leveren en het verschil maken al is het maar voor een dag? Aarzel dan niet en word vrijwilliger of steun ons financieel en doneer hier.

Dorpen in nood

In Marokko bieden we steun aan afgelegen dorpen die zonder stromend water zitten of infrastructuur. We werken op het veld, bekijken wat hun noden zijn en proberen hen daarin tegemoet te komen in samenwerking met lokale organisaties en vrijwilligers. Op dit moment zijn we actief in de volledige regio Chaoui Ouardigha.

In het verleden zamelden we geld in voor de aankoop van een ambulance voor het dorp Oulad M’rah dat op 30 kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt. Voor de invoer van de ambulance geraakten mensen niet tijdig in het ziekenhuis door de vertraging die ze opliepen met paard en kar, wat voor onnodige complicaties zorgde in hun genezingsproces. Amana zamelde geld in voor de aankoop van een ambulance en om een ambulancier voor één jaar van een loon te voorzien. Ondertussen loopt de samenwerking verder.

Daarnaast bouwen we ook waterputten en leggen we waterleidingen opdat de dorpsinwoners niet te voet met tonnen moeten sleuren. Meestal zorgt deze intensieve activiteit  er ook voor dat veel kinderen een halve schooldag missen omdat ze water moeten halen voor het gezin terwijl de ouders druk bezig zijn met dagelijkse huishoud- en landbouwactiviteiten.

Onderwijs

Educatie is een basisrecht, maar in Marokko krijgt niet elk kind de kans om te studeren en is het onderwijs niet altijd even kwalitatief. Met Amana proberen we ervoor te zorgen dat er meer kinderen naar school gaan door de obstakels weg te nemen. Dit houdt in dat we leerlingen ondersteunen met alle benodigdheden om zonder zorgen lessen bij te wonen. Daarnaast bieden we  onderwijsinstellingen – al dan niet aan weeshuizen verbonden – schoolmateriaal aan. Dat kan gaan van boeken, over schrijfgerief en schriften, maar ook materialen voor de scholen zelf, zoals schoolborden, banken en stoelen, afhankelijk aan waar de leerlingen en scholen het meeste nood aan hebben.

En daar blijft het niet bij…
Op dit moment loopt er een officiële samenwerking met een scholierenkoepel van de dorpsscholen in de provincie Settat. Dankzij de steun van onze donateurs en vrijwilligers zorgen we voor de renovatie en heropbouw van dorpsscholen die wegens het gebrek aan middelen niet in staat zijn om hun leerlingen te onderwijzen en hun leerkrachten in een gezonde schoolomgeving te ontvangen. Dit wil zeggen dat we er niet alleen voor zorgen dat de klaslokalen en de speelplaats voldoen aan de behoeften van de kinderen en leerkrachten, maar ook dat er bijvoorbeeld sprake is van toiletten, stromend water en een schuilplaats tegen de regen en de extreme hitte.

Kortom alles om het voor onderwijsinstellingen, het lerarenkorps en de leerlingen te vergemakkelijken.

Contacteer ons. Maak het verschil.

Heeft u een vraag over onze werking, projecten, een mogelijke samenwerking of heeft u zelf een geweldig idee? Neem dan contact met ons op via het onderstaand formulier en we helpen u graag verder.

Victor de Langhestraat 73, 2100 Deurne, BE


Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.